Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Kapitel > Praktisk Akut Medicin > Glaskroppsavlossning

Glaskroppsavlossning

ICD-10: H43

För att ta del av senast uppdaterat innehåll så måste du vara inloggad samt ha angivit en giltig accesskod som du får tillsammans med ditt bokköp. Har du ingen bok kan du beställa en ny i vår webshop. Beställ bok

- eller -
Logga in

Orsak

Membranet som fäster glaskroppen mot näthinnan brister. 

Symtom

Svarta prickar som rör sig i synfältet. Vanligt med ljusblixtar i kanten av synfältet, speciellt vid blickrörelser. Som regel debut efter 40 års ålder, närsynta drabbas tidigare.Grå skugga som böljar fram och åter tyder på samtidig näthinneavlossning. Diagnos: Via ögonläkare och ögonmikroskop. 

Behandling

Vid enstaka prickar i synfältet i avsaknad av ljusblixtar och i avsaknad av rörlig ”gardin” i synfältet endast expektans. Patienten skall uppmanas att söka ögonläkare om det plötsligt uppträder en mängd nya prickar i synfältet.

Vid uttalade symtom som snabbt ökat och om det finns tydliga ljusblixtar, bör patienten remitteras ögonläkare för ställningstagande till laserfotokoagulation.

Vid anamnes på även skugga/böljande ”gardin” i synfältet akutremiss till ögonläkare med frågeställningen näthinneavlossning.

Version:
Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ