Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Kapitel > Praktisk Akut Medicin > Hälta hos barn

Hälta hos barn

ICD-10: M25 (M00-M25)

För att ta del av senast uppdaterat innehåll så måste du vara inloggad samt ha angivit en giltig accesskod som du får tillsammans med ditt bokköp. Har du ingen bok kan du beställa en ny i vår webshop. Beställ bok

- eller -
Logga in

Orsak

Infektioner (bakteriella och virala), juvenil kronisk artrit m.fl. kollagena sjkd, ortopediska sjukdomar (coxitis simplex, trauma, Perthes sjukdom m.fl.), reaktiva tillstånd efter infektion och vaccination, växtvärk och malignitet (särskilt leukemi, hos äldre skelettumörer). Även psykologiska orsaker förekommer. 

Symtom

Små barn kan oftast inte förklara att de har ont i leder eller muskler. Istället blir de kinkiga och irritabla och visar ofta smärtan genom hälta. 

Utredning

Status och anamnes är avgörande för fortsättningen. Coxitis simplex är den vanligaste orsaken till plötslig hälta hos förskolebarn, ofta är barnet förkylt och ökad mängd vätska i höftleden kan ses på ultraljud. I regel går besvären över på cirka en vecka. För Juvenil reumatisk artrit talar ledsvullnad med ev. rodnad, värmeökning samt ev. feber och exantem – särskilt om det börjar i en stor led i nedre extremiteterna. Rimligt att kontrollera CRP, SR samt blodstatus inkl. diff och temp. Septisk artrit, osteomyelit och malignitet ska uteslutas men är ovanligt. Ett barn som vaknar nattetid av smärta är en varningssignal.
Version:

Relaterade sjukdomar

  1. Barnets sjukdomar
    Hälta hos barn
Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ