Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Kapitel > Praktisk Akut Medicin > Kräkningar hos spädbarn

Kräkningar hos spädbarn

ICD-10: P92

För att ta del av senast uppdaterat innehåll så måste du vara inloggad samt ha angivit en giltig accesskod som du får tillsammans med ditt bokköp. Har du ingen bok kan du beställa en ny i vår webshop. Beställ bok

- eller -
Logga in

Definition

Kräkning hos spädbarn är vanligt, oftast efter måltider, och betraktas som normalt om det inte är kombinerat med komplikationer. 

Orsak

Slutningsfunktionen hos övre magmunnen är ännu inte fullt utvecklad. Kan även ses som ett ospecifikt symtom i samband med infektion som otit eller UVI. Pylorusstenos med kaskadkräkningar liksom födoämnesintolerans är andra orsaker. 

Status

I normalfallet inga patologiska fynd. Kontrollera längd/ viktkurvan. 

Utredning

Status ev. CRP och urinprov. Komplikationer som dehydrering och/ eller avplanande längd/ viktkurva antyder annan orsak och föranleder remiss till barnläkare för utredning.

Behandling

Om infektion behandling mot grundorsaken. Små och täta måltider, rapning efter maten, ev. höja huvudändan på sängen, hålla patienten upprätt efter måltid. Ev. försöka med ”tjock” välling (Enfamil). Alla spädbarn med viktavplaning – viktnedgång eller påverkade utreds av barnspecialist.

Version:

Relaterade sjukdomar

  1. Barnets sjukdomar
    Spädbarnskräkningar.
Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ