Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Kapitel > Praktisk Akut Medicin > Näthinneavlossning. Ablatio retinae. Amotio retinae

Näthinneavlossning. Ablatio retinae. Amotio retinae

ICD-10: H33

För att ta del av senast uppdaterat innehåll så måste du vara inloggad samt ha angivit en giltig accesskod som du får tillsammans med ditt bokköp. Har du ingen bok kan du beställa en ny i vår webshop. Beställ bok

- eller -
Logga in

Symtom

Grå skugga perifert i ena ögats synfält, skuggan sprider sig inåt synfältet efterhand. Vanligen debut nedåt-inåt i synfältet. Föregås inte sällan av mörka fläckar i synfältet och/eller ljusblixtar perifert. 

Status

Synfältsbortfall. Tidigt i förloppet är det svårt att se något med direkt oftalmoskopi. Differentialdiagnos: Glaskroppsavlossning.

Behandling

Akut remiss till ögonklinik. Om centrala delen av näthinnan är avlossad, krävs akut operation för att rädda central synskärpa.

I tidigt skede, då patienten endast har svarta prickar i synfältet och ljusblixtar, tydande på glaskroppsavlossning, kan näthinneruptur börjat utvecklats. Kan behandlas med laser för att förhindra utveckling mot näthinneavlossning. Om näthinneavlossning opereras i det akuta skedet, är prognosen som regel god.

Version:
Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ