Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Kapitel > Ögonsjukdomar > Ögonsjukdomar med synpåverkan – Glaskroppsavlossning.

Ögonsjukdomar med synpåverkan – Glaskroppsavlossning.

ICD-10: H43

För att ta del av senast uppdaterat innehåll så måste du vara inloggad samt ha angivit en giltig accesskod som du får tillsammans med ditt bokköp. Har du ingen bok kan du beställa en ny i vår webshop. Beställ bok

- eller -
Logga in

Se även avsnittet Glaskroppsblödning under rubriken Akut synnedsättning.

Orsak

Membranet som fäster glaskroppen mot näthinnan brister.

Symtom

Svarta prickar som rör sig i synfältet. Vanligt med ljusblixtar i kanten av synfältet, speciellt vid blickrörelser. Som regel debut efter 40 års ålder, närsynta drabbas tidigare. Grå skugga som böljar fram och åter tyder på samtidig näthinneavlossning.

Differentialdiagnos: Ögonmigrän. Ljusblixtar vanligt vid nackbesvär.

Diagnos: Via ögonläkare och ögonmikroskop inom 1 vecka.

 

Behandling

Vid enstaka prickar i synfältet -i avsaknad av ljusblixtar och i avsaknad av rörlig ”gardin” i synfältet- endast exspektans. Patienten skall uppmanas att söka ögonläkare om det plötsligt uppträder en mängd nya prickar i synfältet.

Vid uttalade symtom som snabbt ökat och om det finns tydliga ljusblixtar bör patienten remitteras till ögonklinik eller ögonläkare med tillgång till laserfotokoagulation. Det kan uppstå ruptur i retina vid glaskroppsavlossning, vilken kan ”förseglas” med laser och förhindra utveckling till näthinneavlossning om man kommer till behandling snabbt.

Vid anamnes på även skugga/böljande ”gardin” i synfältet akutremiss till ögonläkare med frågeställningen näthinneavlossning.

Version:

Relaterade sjukdomar

  1. Praktisk Akut Medicin
    Glaskroppsavlossning
Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ