Klåda/brännande känsla i gom, svalg, läppar ibland med svullnad. Kan uppträda hos pollenallergiker inom 15 minuter och försvinner i regel snabbt. I regel ofarligt, i sällsynta fall leder det till anafylaxi. Patienten tål ofta utlösande agens om dessa är kokta (exempelvis i mikrougn) eller konserverade.
Björkpollenallergi (= parabjörkrelaterade symtom): ger även symtom från: Aprikos, hasselnöt, jordgubbar, kiwi m.fl. exotiska frukter, körsbär, mandel, morot, nötter, persika, plommon, potatis, päron, selleri, äpple. I praktiken är det bara några av ovan som man ej tål.
Gråboallergi kan ge symtom från: Anis, fänkål, kamomill, koriander, kummin, malört, morot, paprika, persilja, selleri, senap, solrosfrö, tomat, vitlök.
Gräsallergi kan ge symtom från: Bönor, gröna ärtor, linser.
Latexallergi kan ge symtom från kan ge symtom från: Avokado, banan, jordnötter, kastanj, kiwi, körsbär, nektarin, plommon.
Parabjörkallergi vid nötintag övergår sällan i allvarlig nötallergi. Viktigt att klara ut om nötintag gett endast klåda i mun (= parabjörksymtom) eller reell svullnad i övre luftvägar (=allvarlig nötallergi). Testning rekommenderas. Nötallergi har man som regel haft med sig sedan barnsben. Utvecklas sällan i vuxen ålder.