Praktisk Medicin 2021

Köp PM boken Praktisk Medicin på Bokus.

Klicka här för att beställa!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt på Bokus.

Klicka här för att beställa!

Patienterna tillbaka till rutinvården

5 maj, 2021

Tack till alla som svarade på Praktisk Medicins enkätundersökning om patientflödet på er vårdenhet! Hela 606 personer har svarat och det verkar nu som att patienterna är på väg tillbaka till rutinvården.

I början av april skickade vi ut en enkät till Praktisk Medicins prenumeranter med tre frågor om upplevelse och förväntningar av patientflödet, som under pandemin har varit allt annat än normalt. I juni 2020 skickade vi ut en liknande enkät. Efter en nedgång av det normala patientflödet såg man i juni en svag uppgång där 29% upplevde att patientflödet var normalt eller ökat jämfört med tidigare. Under april har vi fått in tre gånger så många svar som förra året och nu upplever 48% svarande att patientflödet under april varit normalt eller mer än normalt.

Av de svarande hade 37% vårdcentral som sin arbetsplats, 21% sjukhus, 13% inom privat specialistvård och i övrigt var det blandad uppdelning.

– Patientflödet har sakta men säkert börjat öka, dels tack vare att vaccinationerna har kommit igång men också för att vi har anpassat rutinerna för att minska smittorisken, säger Åsa Petersson, verksamhetschef Hässelby Akademiska Vårdcentral. Vi märker framför allt att personer i riskgrupper som nu har vaccinerat sig börjar känna sig tryggare och hör av sig för att boka tid, som de skjutit upp sedan tidigare.

Under maj-juni förväntar sig 39% att patientflödet kommer att motsvara det normala, 25% tror att det kommer vara mer än normalt och 5% tror att det kommer vara mycket mer än normalt. 21% tror på fortsatt lägre än normalt.

57% av svarande tror att arbetsplatsen kommer kunna hantera patientflödet under maj-juni, 14% tror inte att arbetsplatsen har denna kapacitet.

– Patientflödet har ökat märkbart jämfört med för ett år sedan, säger Åsa Petersson. Nu ser vi fram emot en mer normaliserad verksamhet med möjlighet att utföra vårt ursprungliga uppdrag.

 

 


Gå tillbaka

allergi

Vad kan du om
allergi och astma?

7 frågor som testar dina kunskaper om allergi och astma. Se även hur dina kollegor svarar!

Till utbildningen

allergi

Pneumokockvaccin

Lär dig mer om pneumokockvaccin

6 frågor som testar dina kunskaper om pneumokockvaccin. Se även hur dina kollegor svarar!

Till utbildningen

Pneumokockvaccin
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Medicinska nyheter, uppdaterade behandlingsöversikter och kunskapstester - direkt till din inkorg!

Nyhetsbrev