Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Milstolpe inom vården – immunterapi 10 år
Milstolpe inom vården – immunterapi 10 år

Milstolpe inom vården – immunterapi 10 år

Annons:

I år är det 10 år sedan immunonkologisk behandling blev tillgänglig för patienter med avancerad cancer. Behandlingsmetoden utsågs 2013 till Årets vetenskapliga genombrott av tidskiften Science, och Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2018 tilldelades James P. Allison och Tasuku Honjo för deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

För patienter med svår cancer har utvecklingen under decenniet inneburit ett paradigmskifte i behandlingen och för prognosen.  Immunterapi bidrar till en förlängd långtidsöverlevnad, en förbättrad livskvalitet och ett nytt och förstärkt hopp för ett stort antal patientgrupper.

För att uppmärksamma tioårsjubileet arrangeras Immunonkologiveckan under 4–8 oktober med webinarer där internationella och svenska experter inom området samtalar om dagens behandling av avancerad cancer. Under veckan riktas också fokus på framtiden, där man ser att fler diagnoser kommer att kunna behandlas med immunoterapi.

En av de medverkande under Immunonkologiveckan är Lars Ny, överläkare och ansvarig för onkologens prövningsenhet på Sahlgrenska universitetssjukhuset och lektor i immunonkologi vid Göteborgs Universitet. ”Immunonkologiveckan summerar tio års erfarenhet av en ny behandlingsform för många tidigare svårbehandlade cancerformer och blickar samtidigt framåt mot vad som väntar runt hörnet. För vården behöver vara uppdaterad och proaktiv – när och hur kan nya immunterapier bli aktuella för nya grupper och vad kan alla involverade bidra med för att detta skall vara genomförbart?” säger Lars Ny. Andra svenska deltagare är Magnus Lindskog, docent vid Akademiska sjukhuset, Simon Ekman, docent vid Karolinska Universitetssjukhuset och Ana Carneiro, docent vid Skånes Universitetssjukhus.

Som en av pionjärerna inom området understryker överläkare Lars Ny att immunterapi ”har flyttat fram positionerna och ökat vår ambition från att ibland lindra till att i stället bota” och tillägger att ”immunterapi gör skillnad för många och vi vill att många ska bli ännu fler”.

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: