Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Begränsat uttag av läkemedel upphör den 18 januari 2022
Begränsat uttag av läkemedel upphör den 18 januari 2022

Begränsat uttag av läkemedel upphör den 18 januari 2022

Annons:

Regeringen har beslutat att från 18 januari 2022 ta bort de regler som under pandemin begränsat enskildas uttag av läkemedel från apotek.

 

Begränsningen infördes den 1 april 2020, och har inneburit att öppenvårdsapotek endast kunnat lämna ut läkemedel till patienter för 90 dagars förbrukning. Syftet med regleringen var att minska risken för att patienter hamstrade läkemedel.

Från och med den 18 januari 2022 kommer regleringen att upphöra, vilket innebär att de tidigare reglerna gäller igen.

– Reglerna som begränsar hur mycket läkemedel man får ut infördes i en unik situation under pandemin när efterfrågan på läkemedel ökade kraftigt under våren 2020. Läkemedelsverket uppger i en hemställan till regeringen att behovet av reglerna inte längre finns och att det inte längre finns signaler om att det skulle finns risk för läkemedelsbrister som beror på pandemin, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande från Socialdepartementet.

Återgången till de tidigare reglerna innebär bland annat att läkemedel inom förmånen endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Nästa uttag inom förmånen får göras när två tredjedelar av det tidigare uttaget förbrukats.  Om patienten betalar själv kan hen dock ta ut mer än för tre månader av ett receptförskrivet läkemedel.

 

Regler om begränsat uttag av läkemedel tas bort den 18 januari 2022 – Regeringen.se

 

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: