Praktisk Medicin 2022

Köp PM boken Praktisk Medicin på Bokus.

Beställ här

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt på Bokus.

Beställ här

Begränsat uttag av läkemedel upphör den 18 januari 2022

11 januari, 2022

Regeringen har beslutat att från 18 januari 2022 ta bort de regler som under pandemin begränsat enskildas uttag av läkemedel från apotek.

 

Begränsningen infördes den 1 april 2020, och har inneburit att öppenvårdsapotek endast kunnat lämna ut läkemedel till patienter för 90 dagars förbrukning. Syftet med regleringen var att minska risken för att patienter hamstrade läkemedel.

Från och med den 18 januari 2022 kommer regleringen att upphöra, vilket innebär att de tidigare reglerna gäller igen.

– Reglerna som begränsar hur mycket läkemedel man får ut infördes i en unik situation under pandemin när efterfrågan på läkemedel ökade kraftigt under våren 2020. Läkemedelsverket uppger i en hemställan till regeringen att behovet av reglerna inte längre finns och att det inte längre finns signaler om att det skulle finns risk för läkemedelsbrister som beror på pandemin, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande från Socialdepartementet.

Återgången till de tidigare reglerna innebär bland annat att läkemedel inom förmånen endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Nästa uttag inom förmånen får göras när två tredjedelar av det tidigare uttaget förbrukats.  Om patienten betalar själv kan hen dock ta ut mer än för tre månader av ett receptförskrivet läkemedel.

 

Regler om begränsat uttag av läkemedel tas bort den 18 januari 2022 – Regeringen.se

 


Gå tillbaka