Både depression och behandling med antidepressiva läkemedel har pekats ut som möjliga orsaker till en ökad frakturrisk genom mekanismer kopplade till både bentäthet och fallrisk.
Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är rekommenderad behandling vid flera depressions- och ångesttillstånd hos både barn, ungdomar och vuxna.
SBU:s upplysningstjänst presenterar nu resultatet från en litteratursökning med granskning av systematiska översikter samt 32 primärstudier publicerade efter 2016. Studier som inkluderades undersökte behandling med SSRI eller SNRI hos barn, ungdomar eller vuxna under minst 3 månaders tid, och kontrollgrupperna behandlades med placebo eller fick ingen behandling alls.
Författarna drar slutsatsen att även om underlaget består av observationsstudier och inte av randomiserade kontrollerade studier så är underlaget tillräckligt för att peka på en ökad risk för frakturer vid användning av SSRI mot depression. Antalet studier kring SNRI var för få för att kunna dra några slutsatser.
Eftersom depression, såväl som andra hälsoproblem, ofta leder till en förändrad livsstil och minskad fysisk aktivitet, kan depression i sig tänkas kunna påverka bentäthet och fallrisk. Vid tolkning av resultaten är det därför viktigt att tänka på att det utifrån observationsstudier är mycket svårt att dra slutsatser kring i vilken utsträckning det är tillståndet eller behandlingen som ökar risken för benskörhet respektive frakturrisk.
Fördjupning: Frakturrisk vid behandling med SSRI-preparat (sbu.se)