Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Fas III-studier av borreliavaccin på gång
Fas III-studier av borreliavaccin på gång

Fas III-studier av borreliavaccin på gång

Annons:

För första gången ska ett vaccin mot borrelia testas i Sverige. I sommar börjar de första försökspersonerna att vaccineras.

Den stora mängden olika varianter av borreliabakterien har hittills gjort det svårt att ta fram ett vaccin mot fästingsmittan, men nu inleds snart en fas 3-studie med ett nytt vaccin, rapporterar TT.

Vaccinkandidaten VLA15 är ett multivalent vaccin utvecklat av Pfizer och Valneva, och har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterien som finns i Nordamerika och Europa. Vaccinet ska testas i Blekinge eftersom det som är känt för att ha en hög förekomst av borrelia. Men testerna görs även på andra orter i Sverige och i flera andra länder i Europa.

Fas II-studierna för vaccinet VLA15 jämförde immunsvaret efter att studiedeltagarna fått antingen två eller tre doser vaccin, eller tre doser placebo. I vuxengruppen ingick 294 personer mellan 18–65 år. Fas III-studien kommer att bestå av ett vaccineringsschema med tre doser.

Fas III-studierna är tänkta att starta under 2022 och kommer att utvärdera vaccinets effekt hos vuxna och barn från 5 års ålder.

Det är oklart hur pass vanlig den fästingburna sjukdomen är i Sverige. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, syns dock en tydlig ökning av fästingar och fästingburna smittor de senaste åren. I dag finns det inget vaccin mot borrelia. Men försök med vaccin har gjorts tidigare, dock inte i Sverige. I USA har man testat vaccinet Lymerix, men det fick dras tillbaka eftersom det bara fungerade på vissa varianter av borreliabakterien och för att det hade biverkningar.

Mellan 10 och 20 procent av alla fästingar bär på borrelia, medan mindre än en procent av alla fästingar bär på TBE. Cirka 10 000 personer drabbas av borreliainfektion i Sverige varje år.

Praktisk Medicin har totalt tio behandlingsöversikter som rör olika aspekter av borreliainfektionen.  Borrelia- hudmanifestationer. – Praktisk Medicin

 Fördjupning:

Bra effekt efter tre doser i studie av borreliavaccin – LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se)

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: