Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Skärpta rekommendationer för förskrivning av mjukgörande
Skärpta rekommendationer för förskrivning av mjukgörande

Skärpta rekommendationer för förskrivning av mjukgörande

Annons:

 Varje år förskrivs mjukgörande hudkrämer på recept för 100 miljoner kronor i Stockholm. Nu skärper regionen förskrivningen.

Sedan läkemedel på recept blev kostnadsfria för barn 2016 har förskrivning av mjukgörande krämer mer än fördubblats i åldersgruppen 0–17 år enligt Region Stockholms siffror. Statistik från Socialstyrelsen visar på samma trend i hela landet. Läkare vittnar om att föräldrar utnyttjar systemet och använder kostnadsfri kräm som skrivits ut till deras barn med eksem.

– Antalet diagnoser eksem, psoriasis eller iktyos har inte ökat under samma tidsperiod. Det indikerar att det finns en stor överförskrivning av mjukgörande krämer. Det kan ju hända att man har blivit mer medveten om vikten av att använda mjukgörande kräm, men det kan nog inte förklara den ökade förskrivningen, säger Lena Hagströmer, hudläkare och ordförande för Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar, till Dagens Nyheter.

För att minska förskrivningen skärper läkemedelskommittén i Stockholm nu sina rekommendationer om hur de mjukgörande krämerna ska användas och förskrivas. Mjukgörare ska bara skrivas ut med subvention till patienter med eksem, psoriasis eller iktyos. Alla andra patienter, i alla åldrar, ska hänvisas till egenvård. Enligt Lena Hagströmer bör inte heller läkare förskriva mjukgörande krämer om ett barn saknar diagnos, eller utan att ha träffat barnet.

Ungefär 20 procent av alla barn har eksem och omkring 5 procent har kvar eksembesvär i vuxen ålder. Cirka 2–3 procent av befolkningen har psoriasis och ungefär 200 patienter i Sverige har iktyos.

– Patienter som inte har stora besvär utan enbart torr hud rekommenderas att köpa sina mjukgörande krämer själva. 100 miljoner kronor är mycket pengar. En del av dessa skulle kunna fördelas till andra patientgrupper och läkemedel, säger Lena Hagströmer.

Fördjupning:

Läkartidningen

Janusinfo

Dagens Nyheter

 

 

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: