Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Ny bok om vulvodyni – ökad kunskap krävs för att upptäcka och behandla vulvasmärta
Ny bok om vulvodyni – ökad kunskap krävs för att upptäcka och behandla vulvasmärta

Ny bok om vulvodyni – ökad kunskap krävs för att upptäcka och behandla vulvasmärta

Annons:

Lokaliserad provocerad vulvodyni, tidigare kallat vestibulit, är ett smärttillstånd som drabbar cirka åtta procent av kvinnor i reproduktiv ålder. Trots att det är så pass vanligt är det bara drygt hälften av de drabbade som söker vård, och knappt hälften av dessa får en adekvat diagnos. En tidig diagnos och effektiv behandling är centralt för att minska det fysiska och psykiska lidandet för kvinnor med vulvasmärta.

Smärta är det karakteristiska symtomet för vulvodyni, men det medför även andra negativa konsekvenser som minskad sexuell lust och upphetsning, lägre självkänsla, relationsproblem och skamkänslor.

– Vulvodyni är egentligen inte en svår diagnos att ställa, men det kräver mer kunskap hos fler yrkesgrupper, säger Rebecka Kaplan Sturk, gynekolog, t f chefredaktör på Praktisk Medicin och författare till nya boken Vulvasmärta – provocerad, lokaliserad vulvodyni.

Lokaliserad provocerad vulvodyni är ett smärttillstånd runt slidöppningen som omöjliggör ett normalt sexuellt samliv och påverkar livskvalitet, relationer och vardagsaktiviteter som att cykla och träna. Tillståndet kallades tidigare för vestibulit, då man ansåg att orsaken var en inflammation i vävnaden. Idag klassas det som ett smärttillstånd, och vulvodyni eller vestibulodyni är en mer korrekt benämning. Dock är vestibulit ett mycket inarbetat begrepp, såväl hos patienter som i media, och används därför ofta även idag i den kliniska vardagen.

– Vulvodyni är ett fysiskt smärttillstånd som ger psykologiska effekter. Vi behöver aktivt fråga våra patienter om smärta vid samlag och påbörja en behandling i ett så tidigt skede som möjligt, säger Rebecka Kaplan Sturk och understryker att teambehandling har visat sig vara den mest effektiva behandlingen vid vulvodyni.

Nya boken Vulvasmärta – provocerad, lokaliserad vulvodyni ger bakgrunden till vulvodyni, orsaker och utlösande faktorer samt en bred genomgång av olika behandlingsmetoder. Flera patientberättelser illustrerar olika aspekter av vulvodyni, från utlösande faktorer och behandlingsstrategier till vulvodyni i olika faser av livet.

Boken riktar sig främst till vårdpersonal; gynekologer, dermato-venereologer, allmänmedicinare, barnmorskor, fysioterapeuter, kuratorer och psykologer, och kan även användas som studielitteratur på barnmorskeutbildning och sjuksköterskeutbildning, samt för vidareutbildning inom allmänmedicin, gynekologi, barnmedicin och elevhälsa. Den kan också med god behållning läsas av patienter, partner och andra anhöriga. Boken finns att köpa via förlaget Gothia Kompetens, via bokhandlare på nätet och i butik från den 10 juni 2022

 

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: