Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Klartecken för vaccin mot apkoppor
Klartecken för vaccin mot apkoppor

Klartecken för vaccin mot apkoppor

Annons:

Europeiska kommissionen har godkänt användning av smittkoppsvaccinet Imvanex för förebyggande av apkoppor, eller MPX som sjukdomen också kallas, hos vuxna. Detta efter rekommendation av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Vaccinet Imvanex, som sedan 2013 är godkänt i EU för att förebygga smittkoppor, innehåller en försvagad form av vacciniaviruset, besläktat med smittkoppsviruset. Tidigare vaccination mot smittkoppor har visats medföra korsimmunitet mot MPX-virus. Skyddet har uppskattats till ca 85 %.  Eftersom smittkoppsvirus och appoxvirus (apkoppor) liknar varandra anses vaccinet fungera även mot apkoppor.

Sverige har fått ett mindre antal doser av Imvanex donerade från EU. På grund av begränsad tillgång på vaccinet har Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendera vaccinet enbart för postexpositionsprofylax för personer som har varit i nära kontakt med en smittad person. Vaccination som preexpositionsprofylax är inte rekommenderad i nuläget. Vaccinet ges helst inom fyra dagar från exposition, men kan även ges inom fem till 14 dagar efter exposition. Vaccinet ges dock inte till personer som har utvecklat symtom på apkoppor.

Det vaccin som finns tillgängligt är inte tillräckligt för att stoppa spridningen av apkoppsvirus, utan även andra åtgärder måste tillämpas och följas för att spridningen ska kunna stoppas.

Drygt 28 000 fall av MPX i 89 länder har rapporterats det senaste halvåret. Hittills innefattar det 18 000 fall i Europa varav 126 fall i Sverige. De flesta som smittats är män som har sex med män. Sjukdomen är relativt godartad och elva dödsfall finns beskrivet i det aktuella utbrottet. Symtombilden som beskrivits under utbrottet 2022 innefattar genitala, perianala eller orala blåsor och sår, ibland i kombination med svullna lymfkörtlar främst i ljumskar. Allmänsymtom förekommer inte i alla fall.  I vissa fall kommer hudlesioner före allmänsymtom och i vissa fall har symtombilden dominerats av proktit eller rektala symtom utan samtidigt synliga hudlesioner. Det är ännu inte klarlagt om symtomfri infektion med apkoppor kan förekomma.

Fördjupning:

Läkemedelsverket

Folkhälsomyndigheten

 

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: