Att man inte ska äta sent på kvällen brukar vara ett vanligt råd till den som vill gå ner i vikt. I en ny studie från Harvards Universitet har man studerat sena måltiders korrelation till att utveckla övervikt och några bakomliggande mekanismer.
I studien från Harvard Medical School undersökte Vujović, Scheer och deras team 16 personer med övervikt eller fetma. Personerna delades in i två grupper: en med tidigt schemalagda måltider och en med samma måltider schemalagda 250 minuter senare på dagen. Inför studien skulle deltagarna under två-tre veckors tid följa ett strikt sömnschema och tre dagar innan studien fick de exakt samma diet och matscheman. Man kontrollerade strikt för flera betydande beteende- och miljöfaktorer som fysisk aktivitet, hållning, sömn, ljusexponering – vilket särskiljer denna från många tidigare studier på området.
Under studien dokumenterade deltagarna upplevd hunger och aptit med hjälp av visual analog scales (VAS) 18 gånger per dag. Att ha ett sent matschema dubblerade sannolikheten för att känna sig hungrig jämfört med de som åt tidigt.
Deltagarna fick också lämnade blodprov en gång i timmen över hela dygnet för att mäta nivån av leptin (singalerar mättnad) och ghrelin (ökar aptiten) samt ration ghrelin:leptin (vilket associeras med hunger). Hos de som åt sent minskade leptinnivåerna med 16% och ghrelin:leptinration ökade med 34% under den 16 timmar långa vakenhetsperioden.
Energiförbrukningen mättes med indirekt kalorimetri 12 gånger över den 16 timmar långa vakenhetsperioden, där deltagarna som åt sent visades förbruka 5% mindre kcal än de som åt tidigt. För att kunna säga något om energiförbrukning under hela dygnet mättes kroppstemperaturen kontinuerligt under 24 timmar. Temperaturen var signifikant lägre hos de som åt sent.
På några av deltagarna i båda grupperna tog man biopsier på fettvävnaden för att kunna jämföra mönster och nivåer av olika relevanta genuttryck. Deltagarna som åt sent påvisade molekylära uttryck i fettvävnaden som ökade adipogenes och minskade lipolys, vilket sammantaget leder till expansion av fettvävnaden.
Författarna till studien förklarar att fynden är konsekventa med en stor mängd studier som påvisar korrelation mellan att äta sent och risk för övervikt. Dessutom ger den insikt i fysiologiska och molekylära mekanismer bakom hur detta kan ske. I framtiden vill de rekrytera fler kvinnor, då endast fem kvinnor deltog i studien eftersom de behövde kontrollera för var i menstruationscykeln de befinner sig. De skulle också gärna gå vidare med att titta på några av de faktorer som de kontrollerade för och hur dessa tillsammans med när man äter kan påverka energibalansen, till exempel när man går och lägger sig.
Källa:
Vujović et al., 2022, Cell Metabolism 34, 1486–1498 October 4, 2022 ª 2022 Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.09.007