Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Högsta antalet organdonatorer någonsin – men fler behövs
Högsta antalet organdonatorer någonsin – men fler behövs

Högsta antalet organdonatorer någonsin – men fler behövs

Annons:

Socialstyrelsen rapporterar att 156 avlidna personer kunnat rädda livet på andra svårt sjuka genom att donera sina organ under perioden januari till september, vilket är det högsta antalet hittills denna period. Behovet av organ och vävnader är dock fortsatt mycket större än tillgången. I början av november var det Donationsveckan, där Socialstyrelsen årligen uppmärksammar frågan om organ- och vävnadsdonation. De presenterade några nyheter som förhoppningsvis ska bidra till att fler anmäler sig till donationsregistret.

Sedan tidigare finns anmälan till donationsregistret på Socialstyrelsens webbplats, men nu införs även möjlighet att registrera sin donationsvilja under ”övriga tjänster” i inloggat läge i 1177. Dessutom finns nu en digital räknare på Socialstyrelsens webbplats som i realtid visar hur många personer som anmält sig till registret, visualiseringar av anmälningar över tid och statistik för respektive län.

I Sverige är det brist på organ och vävnader men så skulle det inte behöva vara. En enda organdonator kan nämligen bidra till att rädda livet på upp till åtta människor. Hittills i år har fler än tidigare anmält sig som organdonatorer men fortfarande är behovet mycket större än tillgången. Inom intensivvården kan patienter identifieras som möjliga organdonatorer när deras liv inte går att rädda. Men enligt Socialstyrelsen kan vården bli bättre på att involvera en transplantationskoordinator så att en donation möjliggörs efter döden. Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt Donationsscentrum på Socialstyrelsen, säger att donation ska vara en naturlig del av hälso- och sjukvården i livets slutskede, men att vi inte är där ännu.

När ett liv inte går att rädda och vårdpersonal bedömer att patienten är en lämplig donator kontrollerar man om patienten gjort en anmälan i donationsregistret.

-Utöver att registrera sig i Socialstyrelsens donationsregister är det också viktigt att man berättar för sina närstående hur man vill ha det, säger Anna Aldehag.

Behovet av organ i dagsläget enligt Socialstyrelsen

Hjärta: 30
Lever: 72
Lungor: 32
Bukspottkörtel: 28
Njure: 604
Cellöar: 7
Totalt behov av organ enligt väntelistor 1 oktober 2022: 773

Källa: Socialstyrelsen

Donationsregistret: länk

Digital räknare: länk

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: