Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Immunceller kan förutsäga sjukdomsförlopp vid ALS
Immunceller kan förutsäga sjukdomsförlopp vid ALS

Immunceller kan förutsäga sjukdomsförlopp vid ALS

Annons:

Forskare på Karolinska Institutet visar att det går att förutsäga sjukdomsförloppets hastighet vid ALS med hjälp av immunceller i ryggmärgsvätska tagna vid diagnos. Studien, som publicerats i Nature Communications, kan komma att bidra till framtida behandlingsalternativ vid ALS.

Amyotrofisk lateral skleros (ALS) är en neurodegenerativ som kännetecknas av neuroinflammation och infiltration av T-celler i centrala nervsystemet. ALS progredierar och leder tillslut till paralys av respiratorisk muskulatur och död. Hur T-celler bidrar till patologin vid ALS är inte kartlagt, vilket utgjorde underlag för studien.

Forskargruppen analyserade prover från 89 patienter i Stockholm som nyligen diagnostiserats med ALS mellan mars 2016 och mars 2020. De följdes till och med oktober 2020. Resultaten visar att en hög andel så kallade effektor-T-celler i blod och spinalvätska är associerat med låg överlevnadsgrad. Den visade också att hög förekomst av aktiverade regulatoriska T-celler och högt ratio mellan aktiverade och vilande regulatoriska T-celler i blod, är kopplat till bättre överlevnad. Vidare fann man att olika typer av effektor-T-celler ansamlas i spinalvätskan hos ALS-patienter.

-Studien kan bidra till utvecklingen av nya behandlingar som riktar in sig på immunceller för att sakta ned sjukdomsförloppet, säger Solmaz Yazdani, doktorand vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet och försteförfattare till studien i en notis på Karolinska Institutets webbplats.

Efter dessa resultat vill hon studera på vilket sätt T-celler bidrar till sjukdomsförloppet.

-Vi har planer på att samla prover från dessa individer för att studera förändringar av immuncellerna över tid. Dessutom vill vi studera effektor-T-cellerna i mer detalj för att förstå deras roll i ALS, säger hon vidare på Karolinska Institutets webbplats.

Denna studie är den första att både definiera immunofenotyper perifert och intratrakealt vid ALS-diagnos och att samtidigt kunna relatera detta till sjukdomsprogress.

Studien fick bland andra stöd från Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning, Neuro, Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias Frimurarstiftelse.

 

Fördjupning

Nyheter Karolinska Institutet

Studien

T cell responses at diagnosis of amyotrophic lateral sclerosis predict disease progression” Solmaz Yazdani, Christina Seitz, Can Cui, Anikó Lovik, Lu Pan, Fredrik Piehl, Yudi Pawitan, Ulf Kläppe, Rayomand Press, Kristin Samuelsson, Li Yin, Trung Nghia Vu, Anne-Laure Joly, Lisa S. Westerberg, Björn Evertsson, Caroline Ingre, John Andersson, Fang Fang, Nature Communications, online 8 november 2022, doi: 10.1038/s41467-022-34526-9

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: