Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / 3D-modeller för planering av operation
3D-modeller för planering av operation

3D-modeller för planering av operation

Annons:

På Karolinska Universitetssjukhuset öppnas nu ett 3D-center. Här kan kirurger få hjälp med att skriva ut 3D-modeller av ett deformerat knä eller en krokig rygg när de planerar en operation. Med den nya tekniken går det också att skapa en exakt kopia av en nyfödd babys lilla hjärta.

”Operationstiderna för vissa ingrepp kan minskas rejält när modeller används. En svår deformitet eller en fraktur framstår väldigt tydligt för en kirurg som får en modell av den skadade kroppsdelen i handen”, säger Lena Gordon Murkes, överläkare, barnradiolog och tillförordnad sektionschef på 3D-center Karolinska.

Modeller utskrivna under natten används under och inför operationen

Att skriva ut exakta modeller av olika kroppsdelar som hjälpmedel för att planera och öva på operationer är en möjlighet som har funnits på Karolinska i fem år. Nu blir det en gemensam resurs under Bild och Funktion på Karolinska Universitetssjukhuset, vilket betyder att fler opererande specialiteter får tillgång till 3D-möjligheten.

Modellerna skrivs ut över natten i centrats 3D-skrivare och används innan eller vid en operation. Det går att skriva ut i olika plastmaterial, även mjuka och färgade. Ska modellen följa med in i operationssalen kan den tillverkas i ett plastmaterial som går att sterilisera.

En thoraxkirurg kan få en modell av ett nyfött barns lilla hjärta för att studera hålrum och eventuella missbildningar inför en komplicerad operation. Det går även att skriva ut en modell av ett halskärl, som ser olika ut från patient till patient, så att rätt kateter väljs innan ett ingrepp.

Avancerade datorprogram underlättar planering av operationer

En möjligen ännu viktigare del av 3D-centrats verksamhet är operationsplanering med hjälp av olika avancerade datorprogram. Informationen från en undersökning med datortomografi används för att rita upp en exakt 3D-modell av en patients kroppsdel i datorn.

Karolinskas kranofacialkirurger, som arbetar med att korrigera olika typer av bettfel och ansiktsskador, började använda 3D-tekniken för fyra år sedan på Karolinska. Tidigare använde de tvådimensionella bilder och gipsavgjutningar när operationerna planerades, vilket tog många timmars läkartid i anspråk. Nu kan de, tillsammans med Vasileios Tsirkos, medicinteknisk ingenjör, planera hur en käke ska förflyttas i datorn, eller till och med pussla ihop dess delar vid riktigt svåra käkfrakturer.

Vasileios Tsirkos arbetar med 3D på heltid och ytterligare två medicintekniska ingenjörer är under utbildning. Framöver kommer 3D-centrat att arbeta med undervisning och utbildning också för andra specialister.

 

Källa:

Karolinska Sjukhuset

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: