Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Självtest tillgängligt för att mäta CRP i hemmet
Självtest tillgängligt för att mäta CRP i hemmet

Självtest tillgängligt för att mäta CRP i hemmet

Bildkälla: FindOut Diagnostic
Annons:

Ett självtest där patienter kan mäta sitt CRP i hemmet har tagits fram som en del av utvecklingen inom egenmonitorering. Svensk forskning ligger bakom självtestet där resultatet visas i en mobilapp och kan kommuniceras med vårdgivare.

I takt med att patientbesök oftare genomförs digitalt med patienten i hemmet faller det sig naturligt att det även börjar dyka upp fler lätthanterliga självtester. Under de senaste årens pandemi har många blivit vana vid att utföra enklare självtester hemma. Sedan tidigare har konsumenter kunnat köpa hemtester som ger indikation på om de har till exempel covid-19, allergi eller födoämnesintolerans. Under pandemin ökade Apoteket AB:s försäljning av hemtester med 1200 procent jämfört med innan pandemin.

Nu finns ett CE-certifierat självtest för mätning av CRP i hemmet tillgängligt på den svenska marknaden. Testet mäter CRP kvantitativt genom kapillärblod, det vill säga ger ett resultat i siffror, och via en mobilapp meddelas testresultatet. Vårdgivare kan skriva remiss för självtestet och via etablerade uppkopplingar delas testresultatet tillbaka till vårdgivaren.

Användningsområden

Testet för CRP har utvecklats i Sverige av företaget FindOut Diagnostic under fyra år av intensiv forskning.

– Vi har investerat mycket tid och pengar på att förverkliga denna lösning och efter rigoröst kvalitetsarbete har självtestet CE-certifierats. Både vårdgivare och patienter kontaktar oss för att få tillgång till CRP-testet. Vi är stolta över att ha fått beviljad finansiering av Region Stockholms Innovationsfond för att genomföra studier på patientgrupper med kronisk sjukdom. Vi har även dialog med flertalet andra regioner kring kommande studier, säger Denise Luxenburg Stuifbergen, vd och medgrundare av FindOut Diagnostic.

Exempel på användningsområden är enligt Denise tillstånd och tillfällen där CRP kan behöva kontrolleras regelbundet, till exempel inflammatoriska sjukdomar som reumatisk sjukdom, MS, ME/CFS, sjukdomar där patienten riskerar kraftig försämring vid infektion eller monitorering av infektionskänsliga inför eller efter operation, förlossning eller strålbehandling. Hon menar även att det kan användas inom primärvården för att tillsammans med symtom och anamnes göra en helhetsbedömning. Ett av syftena med självtestet är att underlätta livet för patientgrupper som regelbundet behöver mäta CRP som en del av sin sjukdomsmonitorering.

– Att själv kunna mäta aktuellt CRP tror vi kommer underlätta för många patientgrupper som löpande behöver kontrollera sitt värde. Här ges nu möjlighet att göra det direkt i hemmet, säger Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket, i ett pressmeddelande.

Ett stick i fingret och en mobilapp

Vårdgivaren kan skicka en provtagningsremiss direkt till appen så att patienten får en notis om att hen ska göra ett CRP-test. Patienten genomför sedan testet hemma genom att sticka sig i fingret och applicera en droppe blod på testremsan. Med mobilkameran läses testet av och appen för CRP-detektering i mobiltelefonen ger ett svar på CRP-värdet inom 15 minuter. Resultatet skickas också digitalt till vårdgivaren som kan göra en bedömning av resultatet.

Källor

FindOut Diagnostic

Apoteket AB

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: