Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Donationsveckan 2023: Ett nationellt initiativ för att stärka donationsviljan
Donationsveckan 2023: Ett nationellt initiativ för att stärka donationsviljan

Donationsveckan 2023: Ett nationellt initiativ för att stärka donationsviljan

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Varje år återkommer den viktiga Donationsveckan, ett initiativ framtaget av Socialstyrelsen. Visionen är att upplysa och inspirera medborgarna om organ- och vävnadsdonation.

Mellan den 6:e och 12:e november, under vecka 45, lanseras Donationsveckan 2023. Den är en del av det ständiga arbetet att förstärka den positiva attityden till donation i Sverige och att uppmuntra fler att göra ett aktivt val. Framför allt uppmuntras folk att registrera sig i donationsregistret och dela sitt beslut med sina nära och kära.

Aktiviteter runt om i landet

Under veckan anordnas en mängd aktiviteter på sjukhus, vårdcentraler och patientföreningar som vill sprida budskapet – alltifrån informationsmaterial och inspirerande föreläsningar till olika kampanjaktiviteter. I vissa städer och tätorter kommer även representater att ha en fysisk närvaro, där de aktivt möter medborgare på torg och huvudstråk.

Donationseffveckan har effekt

Donationsveckan har sedan dess introduktion 2010 lett till en anmärkningsvärd ökning av intresset kring organdonation medan veckan pågår. Under veckan 2022 mottogs hela 12 250 anmälningar till donationsregistret, vilket skiljer sig från deb400–800 anmälningar som registreras en vanlig vecka.

Donationsveckan 2022

Under Donationsveckan 2022 fortsatte Socialstyrelsen att använda konceptet ”Visa din vilja i donationsregistret” för att kommunicera med allmänheten om organ- och vävnadsdonation vid avliden donator. Dettta syftar till att upprätthålla en fortsatt hög donationsvilja i Sverige och få fler att ta ställning. Man vill med kommunikationen att fler ska anmäla sig i donationsregistret och berätta för närstående om sitt beslut. De vill även uppmuntra den som har ett donationskort att anmäla sig till donationsregistret.

 

Läs mer:

Socialstyrelsen

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: