Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Antimikrobiell resistens uppmärksammas extra
Antimikrobiell resistens uppmärksammas extra

Antimikrobiell resistens uppmärksammas extra

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Problemet med bakterier, virus, svampar och parasiter som inte längre svarar på den antimikrobiella komponenten i läkemedel och därmed leder till svårbehandlade infektioner, ökar hela tiden globalt. För att påkalla uppmärksamhet på detta hålls varje år World AMR Week, där AMR står för antimicrobial resistance. I år sker detta den 18-24 november och fokus ligger på de akuta åtgärder som behövs för att stoppa problemet.

Bara i år har antimikrobiell resistens (AMR) bidragit till nära fem miljoner dödsfall världen över, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Detta tillsammans med haltande utveckling av nya antimikrobiella substanser gör att organisationen lyfter fram AMR som en av de tio främsta globala folkhälsohoten som mänskligheten står inför.

Det som främst driver utvecklingen av AMR är felanvändning eller överanvändning av antimikrobiella läkemedel, både hos människor och i matproduktion. Problemet rör inte bara människor utan påverkar även djur, växter och miljön. Enligt WHO:s siffror har så mycket som 93 procent av världens länder utvecklat nationella handlingsplaner som underlag för att hantera problemet, men endast 27 procent har budgeterat för detta.

Årets tema är “Preventing Antimicrobial Resistance Together”. Ämnet kommer vara huvudfokus på FN:s generalförsamlings High-Level meeting om AMR i september 2024, där länder kommer uppmuntras till starka åtaganden för att tackla AMR och jobba tillsammans mot internationella mål.

Källa: WHO

Fördjupning Sverige: Strama

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: