Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Medicin, teknik och naturvetenskap ska nå ut med hjälp av konst
Medicin, teknik och naturvetenskap ska nå ut med hjälp av konst

Medicin, teknik och naturvetenskap ska nå ut med hjälp av konst

Photo: Miha Fras
Annons:

The Cell är en helt ny scen och utställningsyta i Stockholm som utforskar gränsen mellan teknik, medicin, naturvetenskap och konst. Bakom satsningen står Tekniska museet, med Karolinska Institutet som kunskapspartner. The Cell öppnar 20 april, med utställningen Borderlands av konstnären Helen Pynor.

Life science är ett svenskt spetsområde i snabb utveckling. För att behålla den positionen i framtiden behöver det allmänna intresset för life science och teknik bli större, och samverkan öka mellan akademi, näringsliv och samhället i stort.

Denna ambition ligger till grund för The Cell, som blir en ny publik scen för utställningar, scenframträdanden, pedagogiska skolprogram, samtal och möten. Här står konsten i centrum som metod för att utforska och förstå samspelet mellan life science, teknik och innovation.

The Cell tar plats i det nybyggda kvarteret Forskaren i centrala Hagastaden i Stockholm, en ny stadsdel som samlar världsledande forskning inom life science. Här förfogar The Cell över en publik yta om ca 750 kvm uppdelad på två plan, där huvuddelen av utställningsytan finns i Forskarens gatuplan, medan övervåningen har plats för pedagogiska workshops för skolklasser.

Tekniska museet ansvarar för den nya satsningen, där The Cell blir en filial till den övrig verksamhet. Med som kunskapspartner finns Karolinska Institutet, vars roll blir att agera brygga mellan forskningsvärlden och det publika som sker på The Cell.

– Med The Cell vill vi skapa en plats där konst hjälper oss att utforska och förstå den komplexa världen av life science. Vi vill rymma konst, vetenskap och samhällsfrågor under samma tak. Vi tror att konsten kan öppna nya dörrar till att förstå hur områdena hänger ihop, säger Samira Bouabana, verksamhetsledare på The Cell.

– Vår ambition är att göra life science tillgängligt och engagerande, oavsett ålder eller bakgrund, och inspirera en ny generation av innovatörer och tänkare, säger Fanny Söderström Aupeix, chef för Utställningar och Upplevelser på Tekniska.

Premiäröppningen av The Cell sker den 20 april i samband med Kulturnatten i Stockholm. Årets tema är “Existens” där höjdpunkten är tre utställningar från Dr Helen Pynor, en australisk konstnär och forskare som utforskar gränserna mellan liv och död.

Från öppning och fram till våren 2025 kommer utställningen Borderlands, där tre av hennes verk ställas ut på The Cell: The Body is a Big Place, 93% Human och The End is a Distant Memory. Det är första gången som Pynors verk visas i Sverige.

The Cell skapas av Tekniska tillsammans med Karolinska Institutet, i samarbete med Vectura som huvudpartner till The Cell och Ericsson, huvudpartner till Tekniska. Med finansiering från Wallenbergstiftelserna.

Källa: Tekniska museet

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: