Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Är världen nu fri från poliosmitta?
Är världen nu fri från poliosmitta?

Är världen nu fri från poliosmitta?

Annons:

Nej, inte ännu, men förhoppningsvis snart. Världspoliodagen uppmärksammades den 24 oktober för att hedra Dr Jonas Salk och hans medarbetare som utvecklade det första vaccinet mot polio.

Tidigare förlamandes hundratusentals barn varje år av poliosjukdomen. Antalet fall i världen har minskat med 99 procent efter det att WHO lanserade ett globalt program för att utrota polio 1988.

Utav de tre vilda former av viruset som finns så har två sorter nu förklarats som eradikerade, typ 2 2015 och typ 3 den 24 okt 2019. Fyra av sex WHO-regioner är fria från polio, den europeiska, amerikanska, västra Stilla havs-regionen och Sydostasien. Våren 2020 är förhoppningen att även den afrikanska regionen förväntas förklaras poliofri.

I Sverige gör 97 % vaccinationstäckning, fungerande avloppssystem och rent dricksvatten att det inte föreligger risk för spridning av polio. Massvaccination startade i alla åldrar år 1957 och sedan år 1977 har Sverige varit fritt från polio.

Men internationellt sprids fortfarande polio i Afghanistan och Pakistan och antalet fall ökar för tillfället. Även antalet fall av vaccinderiverad polio fortsätter att öka. Hittills under 2019 har 95 fall rapporterats, varav majoriteten på den afrikanska kontinenten samt i delar av Asien.

Folkhälsomyndigheten: www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/oktober/varldspoliodagen-2019

WHO: www.who.int/news-room/feature-stories

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: