Praktisk Medicin 2022

Köp PM boken Praktisk Medicin på Bokus.

Beställ här

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt på Bokus.

Beställ här

Var tredje cancerfall skulle kunna förebyggas med en hälsosam livsstil enligt WHO.

13 januari, 2020

Globalt är cancer den näst vanligaste dödsorsaken och 70 procent av dödsfallen inträffar i låg- eller medelinkomstländer. Var tredje cancerfall skulle kunna förebyggas med en hälsosam livsstil enligt WHO.

Rökning är den viktigaste riskfaktorn och står för 22 procent av global cancerdöd. I Sverige orsakar rökning 6800 nya cancerfall och 5 200 dödsfall i cancer/år. 10/8 procent av kvinnor/män i Sverige uppger daglig rökning, men frekvensen har minskat de senaste decennierna. 90 procent av lungcancer drabbar rökare eller före detta rökare.

Alkohol ligger bakom 5–6 procent av cancerfall i världen.

Cancerinsjuknandet kan minskas med sund kost: intag av fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och frukt. Begränsa intaget av fett, socker, salt, undvik sötade drycker, charkuteriprodukter och rött kött.

Övervikt, fetma och stillasittande utgör riskfaktorer. Man rekommenderar 150 minuter motion per vecka eller 30 minuter per dag.

Hudcancer ökar mest i Sverige och solexponering utgör största riskfaktorn.

Läs mer hos WHO här


Gå tillbaka