Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Nationella läkemedelslistan ger patienter, sjukvård, omsorg och apotek tillgång till samma information
Nationella läkemedelslistan ger patienter, sjukvård, omsorg och apotek tillgång till samma information

Nationella läkemedelslistan ger patienter, sjukvård, omsorg och apotek tillgång till samma information

Annons:

Den 1 juni 2020 börjar lagen om nationell läkemedelslista gälla. Vårdens, omsorgens och apotekens it-system börjar kommunicera med samma källa till information – Nationella läkemedelslistan som alltså kommer att ersätta nuvarande receptregistret och läkemedelsförteckningen.

Anslutningen till systemet påbörjas 1 juni 2020 och den 1 juni 2022 ska alla regioner och apotek vara anslutna. Ett intensivt arbete pågår nu i alla regioner för att hinna vara klara med alla praktiska lösningar. Eftersom de olika regionerna har olika tekniska lösningar med journalsystem med mera så krävs stora anpassningar för att få fungerande anslutningar. Önskemål finns även om att det ska vara möjligt att som förskrivare ansluta sig via Bank-ID.

E-hälsomyndigheten har regeringens uppdrag att utveckla och införa Nationella läkemedelslistan och kan bidra med information och utbildningsmaterial. Regionerna och apoteken står för själva implementeringen.

Fördelar med den gemensamma listan är att patienten blir mer delaktig i sin egen vård, förskrivare får bättre verktyg för att följa upp en patients läkemedelsbehandling och slutligen att patientsäkerheten ökar – det blir lättare att undvika felaktiga kombinationer av läkemedel och förhindra missbruk.

Läs mer på E-hälsomyndighetens hemsida

Prenumerera på nyhetsbrev om Nationella Läkemedelslistan

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: