Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Covid-19 och cancer
Covid-19 och cancer

Covid-19 och cancer

Annons:

Överlag har cancerpatienter ej större risk att insjukna i covid-19. Vissa patientgrupper har dock en ökad risk att bli svårt sjuka i infektionen.

Det gäller framförallt patienter med påverkan på lungorna av cancersjukdomen (till exempel lungcancer) eller behandlingen (till exempel efter strålbehandling av lungorna) eller nedsatt immunförsvar på grund av antingen grundsjukdomen eller behandlingen. Patienter med nedsatt allmäntillstånd har större risk att bli svårt sjuka.

Cancerbehandling kan ej ges om patienten insjuknar i covid-19. För att undvika smittorisk har många polikliniska besök styrts om till telefonbesök. En del inskränkningar görs också vid val av behandlingsmetod. Om man har två val som ligger nära varandra så väljer man den som innebär minst risk för påverkan på immunsystemet, och man skjuter på behandlingar som kan vänta några månader. Vissa behandlingar förenklas (till exempel tabletter istället för infusioner) och G-CSF ges mer frikostigt för att undvika brist på vita blodkroppar.

Antalet besök på strålbehandlingsavdelningen har minskats genom att ge högre doser under kortare tid. Screening minskas, till exempel mammografi.

Läs mer:

Regionala cancercentrum i Samverkan

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: