Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Kryoneurolys mot perifer neuropatisk smärta
Kryoneurolys mot perifer neuropatisk smärta

Kryoneurolys mot perifer neuropatisk smärta

Bildkälla: Region Skåne
Annons:

På Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) kan patienter erbjudas frysbehandling mot nervsmärta, så kallad kryoneurolys. Nerven fryses med extrem kyla så att den dör, vilket kan ge patienter känslan av att de fått livet tillbaka.

Kryoneurolys förstör sensoriska nerver med hjälp av extrem kyla. Det är endast ett fåtal kliniker i Sverige som erbjuder denna typ av behandling med nervfrysning mot nervsmärta. CSK har använt tekniken i ett och ett halvt år och ett 30-tal patienter har behandlats. Indikationen kan vara till exempel kronisk nervsmärta orsakat av bältros, operation eller inklämning i muskler eller bindväv. Frysskadan på nerven gör att den dör och slutar därmed signalera smärta.

Koldioxid i slutet system

En fryssond förs med ledning av ultraljud in under huden. Dess spets placeras intill den smärtande nerven. Med hjälp av koldioxid sjunker temperaturen inne i fryssondens spets till minus 78 grader. Koldioxid flödar inuti fryssonden i ett slutet system, vilket förhindrar att gaser läcker ut i vävnaden. Nerven dör av denna behandling men nervskidan bevaras, vilket gör att nerven efter ett tag regenereras. Om smärtan då kommer tillbaka är det möjligt att upprepa behandlingen så många gånger det behövs.

Tidigare har perifer neuropatisk smärta ibland kunnat behandlas med plåster innehållande kapsaicin, även kallat chili-plåster.

Till CSK kan patienter med perifer neuropatisk smärta remitteras från hela södra sjukvårdsregionen – Blekinge, Skåne, Kornoberg och Halland samt i vissa fall även från andra delar av Sverige. Innan remiss ska andra potentiella orsaker till smärtan vara uteslutna.

– Många vet inte om att vi kan behandla patienter med smärta i ett begränsat kroppsområde om det finns en eller flera skadade nerver. Vissa patienter med nervsmärta kan bli helt smärtfria. Smärta har stor inverkan på människors liv – de kanske slutar träna, jobba eller missar skolan. Det sociala livet begränsas, säger Asta Sander, överläkare, inom verksamhetsområde anestesi och intensivvård på CSK.

Patientupplevelse

En patient, Anna, beskriver på Region Skånes webbsida hur hon fick livet tillbaka efter flera år med smärta i en nerv i buken.

– Tidigare fick jag en diagnos med en inklämd nerv i buken. Sjukdomen hindrade mig i vardagen och jag vaknade och somnade med smärta. Mitt arbete som sjuksköterska kändes tungt. Tack vare den nya frysbehandlingen fick jag ett nytt liv, säger Anna.

Läs hela nyheten: Region Skåne

Behandlingsöversikt: Neuropatisk smärta

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: