Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Mässlingvaccin extra viktigt vid utlandsresor
Mässlingvaccin extra viktigt vid utlandsresor

Mässlingvaccin extra viktigt vid utlandsresor

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Folkhälsomyndigheten (FoHM) går ut med information om att det är viktigt att vara skyddad mot mässling vid resor utanför Sverige, då flera länder i Europa varnar för utbrott av sjukdomen. Smitta kan leda till allvarlig sjukdom hos den drabbade.

Ingår i vaccinationsprogrammet

Flera länder i Europa rapporterade under detta och förra året om en ökning av mässling. Sjukdomen är mycket smittsam. I Sverige är antalen fall fortfarande få, men det förekommer att ovaccinerade utlandsresenärer tar med smittan hem och sprider den lokalt.

Skyddet av MPR-vaccinet är högt mot mässling. I sprutan igår även vaccin mot påssjuka och röda hund och denna erbjuds inom allmänna vaccinationsprogrammet vid 18 månaders ålder samt en dos i årskurs 1 eller 2.

– I Sverige är så pass många vaccinerade att risken för större utbrott är liten. Ovaccinerade löper dock en risk att smittas under resor till länder med lägre vaccinationstäckning och pågående smittspridning. Med ökande smittspridning i flera europeiska länder är det viktigt att kontrollera sitt vaccinationsskydd inför utlandsresor, även inom Europa, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande från FoHM.

Vilka rekommenderas vaccination?

Sedan tidigare rekommenderar FoHM att barn från 9 månaders ålder som ska resa till ett land med ökad smittrisk, och ännu inte har hunnit få den dos som ges vid 18 månaders ålder, vaccineras innan avresa. Från 12 månaders ålder kan vaccinationen ges inom vaccinationsprogrammet och vid särskilt hög smittrisk kan MPR-vaccin ges från 6 månaders ålder.

Vuxna som inte har haft mässling eller bara vaccinerat sig med en dos rekommenderas vaccination, särskilt inför en utlandsresa. Ingen påfyllnadsdos behövs efter den andra dosen, även om det har gått lång tid sedan vaccination.

– Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns, och den kan vara farlig för ovaccinerade, särskilt för små barn och personer med nedsatt immunförsvar. Det vaccin som finns ger ett mycket gott skydd, och vi har ett välfungerande barnvaccinationsprogram. Därför ser vi lyckligtvis få fall av sjukdomen i Sverige idag, säger Magnus Gisslén.

Källa:

Folkhälsomyndigheten

Behandlingsöversikt:

Mässling, Morbilli

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: