Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Rekommendationer angående mpox i Sverige
Rekommendationer angående mpox i Sverige

Rekommendationer angående mpox i Sverige

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Mpox klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa och ett fall har bekräftats i Sverige. Detta bedöms inte som ett hot mot Sveriges befolkning i stort i nuläget. På grund av den stora spridningen i några afrikanska länder har Folkhälsorekommendationen kommit med rekommendationer kring mpox.

WHO klassar mpox som hot mot människors hälsa

Världshälsoorganisationen (WHO) har beslutat att klassa spridningen av sjukdomen mpox som ett internationellt hot mot människors hälsa. Det innebär att WHO ser ett behov av samordnade insatser internationellt i syfte att minska smittspridningen, och att WHO kan ge nya rekommendationer till medlemsländerna.

Utbrottet pågår främst i Demokratiska republiken Kongo, men fall har också konstaterats i bland annat Uganda, Rwanda, Kenya och Burundi. Utbrottet orsakas av virusvarianten klad I.

Mpox i Sverige

Ett fall av mpox har också konstaterats i Sverige.

– Det rör sig om en person som har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning av mpox klad I. Personen i Sverige som har bekräftats vara smittad har fått vård och förhållningsregler, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Klad I orsakar samma grundsjukdom av mpox som klad IIb, den variant som tidigare förekommit i Sverige. Sannolikt är dock klad I kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet. Dessutom sprids klad I i större utsträckning genom andra kontaktvägar än sexuella kontakter, såsom nära kontakter inom hushållet.

Enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige en beredskap för att diagnosticera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC bedömer för närvarande risken för befolkningen i stort som mycket låg, efter att ett fall konstaterats i landet.  En ny bedömning väntas komma inom kort. Enstaka importfall som det nu aktuella kan dock förekomma också i fortsättningen.

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom vilket innebär att det finns beredskap för smittskyddsåtgärder som smittspårning, testning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel.

– Det här fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder i sig, men vi tar utbrottet av mpox klad I på stort allvar. Vi följer det noga och bedömer löpande om nya åtgärder behövs, säger Magnus Gisslén.

Under det globala utbrottet av virusvarianten klad IIb har cirka 300 fall av mpox har tidigare konstaterats i Sverige.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring mpox

Så här ser Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring mpox ut:

Inresande i Sverige

  1. Den varit i ett område med pågående spridning av mpox, ska vara uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, i tre veckor efter hemkomst.
    Vid tydliga symtom bör vård uppsökas.
  2. Efter nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, ska kontakt tas med vården för rådgivning, oavsett om symtom uppvisats eller inte och oavsett resmål. ”Nära kontakt” innebär samboende under en tid eller till exempel sexuell kontakt.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Dessa personer bör ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som de ska resa till.
  2. De som befinner sig i ett område som har pågående smittspridning, ska undvik nära kontakter.
  3. Vid vistelse i ett område som har pågående smittspridning ska nya sexuella kontakter undvikas.
  4. Kontakt med vården ska tas vid tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, under resa eller vistelse i område där spridning av mpox pågår.
  5. Dessa personer bör undersök om de omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Dessa rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel.

Se länk för vilka som bör vaccinera sig mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: