Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Förskrivning av menopausal hormonbehanding ojämnt fördelad i landet
Förskrivning av menopausal hormonbehanding ojämnt fördelad i landet

Förskrivning av menopausal hormonbehanding ojämnt fördelad i landet

Annons:

Omkring 70 procent av alla 47–56-åriga kvinnor har värmevallningar och svettningar i samband med klimakteriet. Även torra och sköra slemhinnor är vanligt. Detta kan behandlas med menopausal hormonbehandling. Socialstyrelsen publicerar nu en kartläggning av läkemedel utskrivna till kvinnor under klimakteriet.

Denna visar att 11 procent av landets 45–60-åriga kvinnor hämtade ut receptbelagda läkemedel mot dessa besvär under 2018. Förskrivningen mellan länen skiljer sig stort. Flest uttag av hormonläkemedel gjordes i Uppsala och Stockholms län.

Även hur ofta kvinnor besöker den gynekologiska öppenvården för sina klimakteriebesvär varierar i landet. Kvinnor i Stockholms län hade under 2018 flest vårdkontakter, 14 300 per 100 000 kvinnor. Det är omkring sju gånger fler besök än i exempelvis Skåne, Kronoberg och Västmanland.

Socialstyrelsen kommer gå vidare med analyser om orsakerna till denna ojämna förskrivning.

Rekommendationerna för menopausal hormonbehandling har förändrats över tid. Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi har tagit fram Riktlinjer 2019 som sammanfattar det aktuella forskningsläget och ger rekommendationer för förskrivning.

Läs om klimakterie- och övergångsbesvär

Läs mer om kartläggningen hos Socialstyrelsen

Läs SFOG-råd för menopausal hormonbehandling 2019

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: