Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Fler äldre behöver vaccinera sig mot covid-19 under våren
Fler äldre behöver vaccinera sig mot covid-19 under våren

Fler äldre behöver vaccinera sig mot covid-19 under våren

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 är i full gång. Men enligt Folkhälsomyndighetens (FHM:s) data hade endast en tredjedel av de personer som är 80 år och äldre fått vårdosen i slutet av april. Nu vill FHM att kommuner och regioner når ut till fler för att öka skyddet inom de grupper som rekommenderas vaccination i vår.

De grupper som rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024 är:

  • personer som är 80 år och äldre
  • personer 65 år och äldre och har dagliga omsorgsinsatser

Tills vidare rekommenderas dessa grupper vaccin två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig. Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Hög ålder ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19, samtidigt som vaccinets skydd avtar snabbare hos äldre. De från 65 år som har behov av daglig omsorg, har en ökad risk för allvarlig covid-19 jämfört med jämnåriga personer utan omsorgsbehov.

Varierande vaccinationstäckning

Vaccinationstäckningen varierar mycket i landet. Närmare 50 procent har vaccinerat sig i en del regioner, medan siffran ligger 10 procent i andra regioner. Personliga kallelser, hög tillgänglighet och att erbjuda ett bokningsförfarande som inte enbart är digitialt, är faktorer som verkar bidra till att fler i målgruppen vaccinerar sig.

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten. Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén till FHM.

Behandlingsöversikter:

Covid-19 hos äldre

Coronavirus, Covid-19 (SARS-CoV-2)

Källa:

Folkhälsomyndigheten 

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: