Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Medicinska nyheter / Nya behandlingsrekommendationer för borrelia
Nya behandlingsrekommendationer för borrelia

Nya behandlingsrekommendationer för borrelia

Bildkälla: Getty Images
Annons:

Läkemedelsverket har släppt ett nytt behandlingsstöd för borrelia. Av alla fästingbett i Sverige leder endast två till tre procent till borreliainfektion. Men det kan vara svårt för sjukvården att ställa diagnos och obehandlad infektion kan ge allvarliga komplikationer. De nya behandlingsrekommendationerna innehåller stöd för både diagnostik och behandling.

Diagnostik vid borrelia

Då det kan vara svårt att ställa korrekt diagnos vid borreliainfektion innehåller Läkemedelverkets nya behandlingsrekommendationer för borrelia ett längre stycke än tidigare för diagnostik.

– Det vanligaste symtomet på borrelia är en ringformad hudrodnad (erythema migrans), men det finns också andra symtom som neuroborrelios eller sällsynta tillstånd som ögonsjukdomar och borreliaorsakad hjärtpåverkan (kardit). Symtomen på infektion i det centrala nervsystemet (neuroborrelios) kan vara svårtolkade. Vi vill bidra till att det ska bli lättare för vården både att ställa rätt diagnos och att välja rätt behandling, säger Anna Jonsson, projektledare för behandlingsrekommendationen i ett pressmeddelande.

Behandling viktig vid borrelia

Borreliabakterien förekommer i fästingar främst i landets södra och mellersta delar samt längs Norrlandskusten. Risken att utveckla en borreliainfektion efter ett fästingbett är endast två till tre procent enligt studier och bakterien förekommer i upp till en tredjedel av alla fästingar i Sverige.

En patient som uppvisar symtom på erytema migrans ska erbjudas antibiotikabehandling.

– Det är viktigt att sätta in antibiotikabehandling med penicillin V vid en diagnosticerad erythema migrans. En obehandlad borreliainfektion kan spridas och orsaka följdsjukdomar, exempelvis infektion i det centrala nervsystemet (neuroborrelios) eller ledinflammation (artrit). Neuroborrelios hos större barn och vuxna behandlas med doxycyklin, säger Anna Jonsson.

Prognosen vid en borreliainfektion efter behandling är i allmänhet god oavsett vilka symtom man behandlar vid en borreliainfektion.

Källa: Läkemedelsverket

Behandlingsöversikt Praktisk Medicin: Borrelia

Behandlingsrekommendationer Läkemedelsverket

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: