Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal inom öppenvården. Patienter hänvisas till Doktorn.com

Kapitel > Rörelseorganens sjukdomar > Chondromalacia patellae. Femuropatellärt smärtsyndrom. Patellalgi.

Chondromalacia patellae. Femuropatellärt smärtsyndrom. Patellalgi.

ICD-10: M22

Orsak

Oftast okänd. Vid artroskopi kan fyndet vara negativt, eller ses som en uppluckring eller färgförändring i patellas ledbrosk. Sambanden till besvären är dock oklara.

Symtom

Smärtor i främre delen av knäleden, framförallt efter ansträngning som vid nigsittande och gång nerför trappor, men även efter stillasittande. Drabbar främst yngre tonårsflickor.

Status

Emellanåt krepitationer i leden vid belastningar. Kompressionssmärta när patella trycks mot femur vid lätt böjt knä (eventuellt under rörelse). Lätt hydrops kan förekomma efter ansträngning.

Differentialdiagnos: Plicasyndromet.

Utredning

Klinisk diagnos. I oklara eller svårare fall artroskopi för att bedöma ledbrosket, men kirurgi bör undvikas i majoriteten av fallen.

Behandling

Information om ofarligheten i tillståndet. Är självläkande men det kan handla om månader till år. Sjukgymnastkontakt. Bästa behandlingen är styrketräning av quadriceps, i första hand med rakt knä, och med inslag av excentrisk rörelseträning. Pat intar då sittställning (men utan stol) med ryggen stödd mot en vägg; 90 grader i höft och knä, initialt under mycket korta stunder. Knäböjning, så småningom med allt tyngre ryggsäck. Blundar och står på ett ben. Knäböjer på ett ben. Vid besvärande smärta eventuellt NSAID vid behov. I resistenta fall remiss till ortoped för bedömning.

Aktuella mediciner

NSAID: T Ibuprofen. T Naproxen. K Orudis retard.

Uppdaterad: 2017

Nyhetsbrev

Tack för din anmälan!

Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ