Oväntat dödsfall
Fastställande av dödsfall
Fastställandet av dödsfall ska göras av legitimerad läkare.
Vid fastställande av förväntade dödsfall på ett äldreboende, i hemsjukvården eller inom palliativ vård kan en sjuksköterska bistå läkaren med information som gör att läkaren kan fastställa dödsfallet och skriva dödsbevis och dödsorsaksintyg.
Enligt Socialstyrelsens författningssamling ska fastställandet av en människas död med hjälp av indirekta kriterier göras genom en klinisk undersökning där samtliga följande kriterier ska vara uppfyllda:
- ingen palpabel puls
- inga hörbara hjärtljud vid auskultation
- ingen spontanandning
- ljusstela, ofta vidgade pupiller
Icke förväntade dödsfall
När läkaren ska fastställa ett icke förväntat dödsfall behöver man inhämta uppgifter om den avlidne innan man tar sig an uppgiften. Identiteten känd? Finns det journalanteckningar som ger vägledning? Somatisk svår sjukdom, psykatrisk problematik, missbruk?
Om man som distriktsläkare/jourläkare blir utkallad (av anhörig, sjuksköterska, ambulans eller polis) se till att få en bra vägbeskrivning om du inte har tillgång till GPS. Mobiltelefon och bärbar dator innehåller det mesta du behöver, men glöm inte anteckna telefonnummer till den som kallat ut dig, liksom andra användbara telefonnummer t.ex. polisen, begravningstjänst mm. Läkarväskan bör (minst) innehålla stetoskop, pennlampa, fickspegel, plasthandskar, block och penna, och glöm inte namnkort/ID-band och ev utskrivna blanketter för dödsbevis. Erfarenhetsmässigt är det en stor fördel att vara två vid dödsfall i hemmet. Ta gärna med en sköterska.
På plats se till att så snart som möjligt få en anamnes av de närvarande på vad som hänt och omständigheterna kring dödsfallet. Är det ett förväntat dödsfall? Har den avlidne varit sjuk sista tiden? Depressiva tecken? Har det varit oro och konflikter av något slag? Alkohol mm? Dödsfallet konstateras enl indirekta kriterierna ovan.
30 minuter efter dödens inträffande börjar man kunna se säkra, direkta, dödstecken uppkomma.
Likfläckar:
Uppträder efter ca 30 min; initialt på ytteröron, på övriga kroppen efter timmar på de lägst belägna kroppsdelarna. Stämmer läget av likfläckar med den avlidnes läge?
Likstelhet:
Uppkommer tidigast i käkarna (efter 30–60 minuter), sedan successiv utbredning. Armar efter 2–5 timmar, hela kroppen ca 10-12 timmar. Likstelheten bryts när man rör i led och uppkommer inte igen. Upphävs när nedbrytningen (förruttnelsen) startar.
Likkyla:
Beroende på yttertemperatur.
Efter längre tid sker förruttnelse. I torr miljö möjlig mumifiering.
Noggrann kroppsundersökning görs där man noterar eventuella avvikelser och skador såsom efter yttre våld, tecken som kan tyda på missbruk, en olyckshändelse eller suicid. Även kroppens placering och vad denna säger om förloppet. Om personen nyligen skrivits ut från slutenvård – har något fallerat efter hemkomst? Undersökningen är inriktad på att försöka klargöra om det föreligger en onaturlig död eller ej.
Kontrollera identiteten – anhörig eller vårdpersonal som kan identifiera? Id-handlingar?
Se till att Id-band skrivs och fästs på hand- eller fotled. Fyll i namnkort och dödsbevis, se till att sistnämnda blir inskickat. Fyll i bårhusblankett.
Kan inte identitet fastställas är det alltid ett fall för polisen. Likaså gäller detta alla oklara dödsfall där man misstänker att dödsfallet inte beror på sjukdom, vid tecken eller anamnes på trauma, framskriden förruttnelse, missbruk, suicid, misstanke om felbehandling inom vården som orsakat dödsfallet. Rättsmedicinsk obduktion beställs av polisen.
Dödsfall utan några tecken på att det skulle röra sig om en onaturlig död och utan sannolik dödsorsak kan bli föremål för en klinisk obduktion.
Om den avlidne har implantat som kan explodera vid kremering finns, såsom pacemaker, insulininfusionspump, nervstimulator eller subkutan venport ska dessa avlägsnas. Detta gäller även inopererad defibrillator (ICD) men om ledning klipps av riskerar man att få en stöt. Om implantat som kan explodera inte avlägsnats anges detta på bårhusremissen och kryssas i att man önskar hjälp med detta. Remiss till patologavdelning kan i vissa fall göras. PEG lämnas kvar- riskerar annars läckage av tarminnehåll.
Fortsatt samtal med anhöriga på plats, informera om vad som händer nu. Glöm inte att ett par minuter extra för samtalet med anhöriga betyder väldigt mycket.
Hur ställer man sig till klinisk obduktion om det förordas för att fastställa dödsorsak? Fortsatt försök att få ytterligare information från anhöriga och journaluppgifter för att kunna göra en bedömning av omständigheter och orsak till dödsfallet. Om närstående är okända eller inte kan nås ansvarar polismyndigheten för att ta fram uppgifterna. Präst/diakon kan kontaktas för att meddela dödsbud till närstående.
Om din uppfattning är att det troligen rör sig om ett oklart dödsfall eller onaturlig död – var försiktig så inte eventuella spår som behövs i en brottsutredning förstörs.
Kontakt med patientens ordinarie läkare bör ske nästkommande vardag för att informera om dödsfallet och bedömningen. I normalfallet utfärdar PAL dödsorsaksintyget och tar över ev kvarvarande uppgifter eller frågetecken.