Kapitelöversikt

Inget hittades

Annons:
Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal. Patienter hänvisas till Doktorn.com →
Hem / Behandlingsöversikter / ÖNH / Främmande kropp i näsan
Annons:

Främmande kropp i näsan


Vanligen barn eller psykiskt funktionshindrade patienter. Före utplockning av främmande kropp rekommenderas avsvällande och bedövning, ex Nafazolin-Lidokain. Utplockning med hjälp av instrument som mikrotång eller sug. Stadigt stöd för huvudet. Vid problem skicka remiss till ÖNH-läkare, ev. extraktion i narkos. Vid främmande kropp i näsan som legat en tid kan symtomen vara en ensidig, illaluktande snuva. Tänk på detta vid ensidig sinuit.

Hos barn kan man också använda metoden ”föräldrakyssen”. Innan man provar med föräldrakyssen är det bra att ge avsvällande näsdroppar och vänta 15 minuter, för då lossnar föremålet lättare. Manövern går ut på att föräldern själv ger barnet en stor kyss på munnen med samtidig kort blåsning, som en luftstöt. Föräldern stänger läpparna över barnets öppna mun, som vid mun mot mun-metoden, och täpper med ett finger samtidigt till den näsborre som är fri. En kort, kraftig luftstöt ges, varvid barnet reflexmässigt sluter larynx, och den främmande kroppen blåses ut. Kontrollera näsan efteråt!

Ett alternativ är att använda sig av apotekens nässköljarspruta och spruta in fysiologiskt och kroppsvarmt saltvatten i den näsborre som är fri från främmande kropp så sköljs föremålet ut genom näsborren. För att hjälpa till och stänga mjuka gommen så att patienten inte sväljer saltvatten kan patienten säga ett långt ”aaahh” under de sekunder sköljningen utförs. Detta kan vara lämpligt på icke-organiska föremål som ex plastpärlor som inte drar åt sig vatten och sväller mer.

Fördjupning:

Läkartidningen – ”Föräldrakyssen” 

Annons:
Annons:
Nyhetsbrev

PM-medlemskap

Medlemskapet är kostnadsfritt och du loggar in smidigt och tryggt med ditt BankID.

  • check Skräddarsytt nyhetsbrev
  • check Kalkylatorer och blanketter
  • check Skriv ut behandlingsöversikter
  • check Rabatt på PM-boken
Annons: