Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal inom öppenvården. Patienter hänvisas till Doktorn.com

Kapitel > Praktisk Akut Medicin > Kräkningar hos spädbarn

Kräkningar hos spädbarn

ICD-10: P92

Definition

Kräkning hos spädbarn är vanligt, oftast efter måltider, och betraktas som normalt om det inte är kombinerat med komplikationer.

 

Orsak

Slutningsfunktionen hos övre magmunnen är ännu inte fullt utvecklad. Kan även ses som ett ospecifikt symtom i samband med infektion som otit eller UVI. Pylorusstenos med kaskadkräkningar liksom födoämnesintolerans är andra orsaker.

 

Status

I normalfallet inga patologiska fynd. Kontrollera längd/ viktkurvan.

 

Utredning

Status ev. CRP och urinprov. Komplikationer som dehydrering och/ eller avplanande längd/ viktkurva antyder annan orsak och föranleder remiss till barnläkare för utredning.

Behandling

Om infektion behandling mot grundorsaken. Små och täta måltider, rapning efter maten, ev. höja huvudändan på sängen, hålla patienten upprätt efter måltid. Ev. försöka med ”tjock” välling (Enfamil). Alla spädbarn med viktavplaning – viktnedgång eller påverkade utreds av barnspecialist.

För dig som patient
Läs mer om Kräkningar hos spädbarn på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)
Uppdaterad: 2017

Nyhetsbrev

Tack för din anmälan!

Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ