Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Informationen på denna hemsida vänder sig till läkare och sjukvårdspersonal inom öppenvården. Patienter hänvisas till Doktorn.com

Kapitel > Ögonsjukdomar > Ögonsjukdomar med synpåverkan – Glaskroppsavlossning.

Ögonsjukdomar med synpåverkan – Glaskroppsavlossning.

ICD-10: H43

Se även avsnittet Glaskroppsblödning under rubriken Akut synnedsättning.

Orsak

Membranet som fäster glaskroppen mot näthinnan brister.

Symtom

Svarta prickar som rör sig i synfältet. Vanligt med ljusblixtar i kanten av synfältet, speciellt vid blickrörelser. Som regel debut efter 40 års ålder, närsynta drabbas tidigare. Grå skugga som böljar fram och åter tyder på samtidig näthinneavlossning.

Differentialdiagnos: Ögonmigrän. Ljusblixtar också vanligt vid nackbesvär.

Diagnos: Via ögonläkare och ögonmikroskop inom 1 vecka.

Behandling

Vid enstaka prickar i synfältet, i avsaknad av ljusblixtar och i avsaknad av rörlig ”gardin” i synfältet- endast exspektans. Patienten skall uppmanas att söka ögonläkare om det plötsligt uppträder en mängd nya prickar i synfältet.

Vid uttalade symtom som snabbt ökat och om det finns tydliga ljusblixtar bör patienten remitteras till ögonklinik eller ögonläkare med tillgång till laserfotokoagulation. Det kan uppstå ruptur i retina vid glaskroppsavlossning, vilken kan ”förseglas” med laser och förhindra utveckling till näthinneavlossning om man kommer till behandling snabbt.

Vid anamnes på även skugga/böljande ”gardin” i synfältet akutremiss till ögonläkare med frågeställningen näthinneavlossning.

Uppdaterad: 2017

Nyhetsbrev

Tack för din anmälan!

Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ