Dödsorsaksintyg
Lagstiftning och blankett
HSLF-FS 2018:54 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården
Blankett för dödsorsaksintyg: HSLF-FS-2018-54
Se även avsnitten Dödsfall, Dödsbevis och Obduktion.
Ansvar
Läkare som vårdat/behandlat den avlidne för sjukdom eller det tillstånd som lett till dödsfallet är skyldig att utfärda dödsorsaksintyg. Den läkare som utfärdar dödsbeviset har ansvar för att detta blir gjort. Läkaren ska också ta ställning till om klinisk obduktion behöver ske för att säkerställa dödsorsaken. Har en rättsmedicinsk obduktion gjorts ansvarar Rättsmedicinalverket för intygen. Dödsorsaksintyget skickas in inom tre veckor via Ineras intygstjänst eller via post till Dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.
Rutin
Det är viktigt att det finns lokala rutiner för dödsfall som sker i hemmet eller på vård- och omsorgsboende. Framför allt när det gäller förväntade dödsfall och palliativ vård där ofta kommunal hemsjukvård, primärvård och länssjukvård är delaktiga så att handlingarna lämnas i tid.
Uppgifter
Dödsorsakintyget fylls i med personuppgifter, dödsdatum, ort och plats. Diagnoser och tillstånd och förlopp som bedöms ha lett fram till döden anges liksom övriga sjukdomar som kan ha haft betydelse. Om uppgifter saknas anges “okänt”. Socialstyrelsen kan begära komplettering vid behov. Att ange ”hjärtstopp” som dödsorsak är inte förenligt med statistisk intention, om det inte rör sig om just ett plötsligt och oväntat hjärtstopp.
Statistik
Dödsorsaksregistret ger underlag för den officiella statistiken om dödsorsaker i Sverige. Registrets data används också för beskrivningar av befolkningens hälsa, som underlag för insatser i hälso- och sjukvården och för forskning (efter etikprövning).
Barn som dör före, under eller i nära anslutning till förlossningen
Skatteverket ska i folkbokföringen registrera ett dödfött barn som avlidit efter utgången av tjugoandra havandeskapsveckan, således anmälan om detta göras av sjukhuset. Ett dödfött barn registreras enbart som ett ärende i folkbokföringsdatabasen och barnet ska inte folkbokföras och kan därmed inte heller förvärva för- och efternamn. Skatteverket underrättar SCB, Statistiska Centralbyrån, Dödfödda ingår inte i Dödsorsaksregistret