Komjölksproteinallergi
Definition
IgE- eller icke IgE-medierad allergisk reaktion mot komjölksprotein.
Se även avsnittet anafylaktisk reaktion i kapitlet Lungmedicin och allergologi.
Orsaker
Genetiska faktorer och troligtvis också idag okända miljöfaktorer. Vanligaste matallergin under första levnadsåret.
Symtom
Symtom från hud, gastrointestinalkanalen och luftvägar som kan variera kraftigt i allvarlighetsgrad och debut.
Snabballergiska symtom som urtikaria, kräkning, diarré uppkommer inom 2 timmar efter intag är ofta IgE-medierade. Allvarligast är anafylaxi.
Senallergiska symtom med buksmärta, kräkningar, reflux, lös avföring, förstoppning, avplanad viktutveckling, eksem är oftast inte IgE-medierade och kan komma succesivt efter längre tids intag.
Finns även FPIES (food protein iduced enterocolitis syndrome) som är en akut icke IgE-medierad reaktion med svåra symtom från gastrointestinalkanalen.
Differentialdiagnos
Annan allergi, celiaki, kolik, eosinofil esofagit, FPIES, senare också laktosintolerans.
Utredning
Det är viktigt att barnet får en snar och korrekt diagnos innan man börjar experimentera med kosten.
Anamnes: Hereditet, symtomdebut, amning, födoämnesintroduktion, eksemförekomst.
Status: Tillväxtkurva, somatisk undersökning.
Allergitest: Vid misstanke på mjölkproteinallergi, tag IgE-antikroppstest eller pricktest mot mjölk. Spädbarn under 6 månader kan vara negativa i IgE-test om de inte hunnit utveckla tillräckligt med antikroppar. Anamnesen ger då ledning avseende om det kan föreligga en IgE-medierad allergi (snabba reaktioner) och nytt prov kan tas efter 2-4 månader. Om testet är negativt kan besvären orsakas av icke IgE-medierad allergi. Med vägledning av elimination-provokation kan man då ändå komma fram till att komjölksprotein bör undvikas.
Vid diffusa besvär behövs ofta en längre period av elimination/ provokation (2-4 veckor). Det ska förekomma en tydlig förbättring efter elimination samt besvär som återkommer efter återinförande för positivt resultat. En patient som har utvecklat tolerans mot komjölk kan vara positiv i IgE-test i efterförloppet.
Behandling
Elimination av komjölksprotein. Kostbehandling skall ske i samråd med dietist på respektive barnmottagning, gastromottagning eller i primärvården. Komjölkprotein i mammans kost går över via bröstmjölken i liten mängd. Som regel rekommenderas att mamma fortsätter äta komjölksproteininnehållande kost (ej vid elimination-provokation). I vissa fall kan den som ammar behöva hålla en strikt mjölkfri kost. Förskrivning av hypoallergena modersmjölksersättningar kan göras.
Vid elimination från moders kost mer än under elimination/provokation (>2 veckor) ska moder ges kalciumsubstitution. Vid lindriga symtom och om vissa former av bakad eller upphettad mjölk tidigare tolererats kan det vara gynnsamt för toleransutvecklingen om barnet får de små mängder av mjölk som det tål, gärna dagligen. Vid eksem är det viktigt att ha en fortsatt behandling av eksemet med mjukgörande samt kortison vid behov.
Även mejeriprodukter från ko, get eller får ska undvikas av den med komjölksallergi (proteinet i get och fårmjölk liknar komjölkproteinet och kan ge allergiska reaktioner). Den som behöver äta mjölkfri kost längre än 2 veckor rekommenderas berikade produkter alternativt ett kalciumtillskott.
För att kunna hålla en strikt mjölkfri kost behöver man läsa på innehållsförteckningen.
Följande livsmedel/ingredienser kan innehålla mjölk och behöver ersättas av mjölkfritt alternativ:
- Mjölk, yoghurt, fil, grädde, crème fraiche, gräddfil, kvarg, kesella, keso
- Smör, margarin, matlagningsfett
- Ost, messmör, mesost, mjukost, fetaost, mozzarella, färskost
- Välling
- Glass, sorbet (kan innehålla spår av mjölk), choklad, nougat, maränger, kakor, bullar
- Chips, snacks
- Bröd, ströbröd, skorpsmulor
- Buljongtärningar, fonder
- Charkuterivaror, korv, halv- och helfabrikat
- Kärnmjölkspulver, skummjölkspulver, torrmjölkspulver, gräddpulver, ostpulver
- Laktos (mjölksocker)
- Mjölkalbumin, vassle, vasslepulver, kasein/kaseinat, mjölkprotein, mjölkäggvita, natriumkaseinat
Ersättningsprodukter:
- Mjölk-, yoghurt, grädde och crème fraiche kan ersättas av likvärdiga produkter baserade på havre eller soja. Välj produkter berikade med kalcium, D-vitamin och B12.
OBS! Risbaserade produkter bör inte ges till barn under 6 års ålder p g a innehållet av arsenik. - Smör, margarin och matlagningsfett kan ersättas med mjölkfritt margarin eller vegetabiliska oljor (t ex raps och olivolja).
- Ost ersätts med havrebaserad ”mjukost” eller med frukt, ägg, rent kött och kaviar (oftast mjölkfri) som pålägg liksom bönröror gjorda utan mjölkprodukter.
- Välling ersätts med mjölkfria vällingalternativ oftast havrebaserade och dessa är även kalciumberikade.
- Glass, choklad och kakor ersätts med havre- eller sojabaserade alternativ. Sorbet, maränger, bröd, och kakor finns tillverkade helt mjölkfria.
- Korv och charkuterivaror finns tillverkade helt mjölkfria.
Komjölksproteinallergi har god prognos. Majoriteten har utvecklat klinisk tolerans vid 3 års ålder. Provtagning och försök till återintroduktion görs 1–2 gånger per år. Om barnet har allvarliga reaktioner i historiken görs provokation på sjukhus. Vid svår reaktion och kvarstående höga nivåer är provokation inte nödvändig. Om provokationen visar på en utvecklad tolerans bör mjölkprodukter successivt återinföras i kosthållningen. Detta görs under 2-3 veckor.
Återinföringsschema nedan framtaget av dietist vid Barnläkarföreningens barnallergi-sektion:
STEG 1
- Börja med att använda vanligt mjölkinnehållande margarin på smörgås och i matlagning eller till bakning, liksom bröd eller bakverk bakat på mjölk.
- Servera pålägg och livsmedel som innehåller mjölkpulver, som t ex leverpastej eller korv.
- Återinför en mindre mängd grädde eller mjölk, ca 1-2 msk, i matlagning.
STEG 2:
- Servera maträtter som innehåller en större mängd mjölk som t ex pannkaka, lasagne och gratänger.
- Erbjud en liten mängd, ca 0,5 dl, syrad mjölkprodukt såsom yoghurt eller filmjölk.
- För barn som dricker välling eller äter pulvergröt kan man börja med att blanda 1 msk vanligt mjölkbaserat välling- eller grötpulver i den mjölkfria varianten.
- Prova att servera ost som pålägg.
STEG 3:
- Ge mjölk som dryck eller till gröt.
- Servera mjölkbaserad välling.
- Öka mängden yoghurt eller filmjölk till normal portion ca 1,5- 2 dl.
- Prova även att servera glass som innehåller mjölk och/eller grädde.
Fördjupning
Svenska Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin. Riktlinjer Allergi och Astma – Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin
Allergi och överkänslighet mot mat hos barn, A Asarnoj, Gothia Kompetens 2023
Aktuella Mediciner
Kaseinhydrolysat: Nutramigen.
Vasslehydrolysat: Althera.