Metabola syndromet
Definition
Metabola syndromet karakteriseras av samvariation av metabola riskfaktorer (bukfetma, hyperglykemi, dyslipidemi och hypertoni) för diabetes mellitus typ 2 och hjärt-kärl-sjukdom.
Definition enligt International Diabetes Federation:
Ökat bukomfång samt minst två av de övriga kriterierna krävs för att ställa diagnos metabolt syndrom:
- Ökat bukomfång. För män > 94 cm. För kvinnor > 80 cm. För personer från Kina, Japan eller södra Asien rekommenderas gränsvärde > 90 cm för män och >80 cm för kvinnor.
- S-Triglycerider > 1,7 mmol/L (eller triglyceridsänkande behandling)
- S-HDL-kolesterol < 1,03 mmol/L för män och < 1,29 mmol/L för kvinnor
- Blodtryck > 130/85 eller blodtryckssänkande behandling
- fP-Glukos > 5,6 mmol/L eller diagnos typ 2 diabetes
Andra definitioner finns med vissa variationer i gränsvärden.
Orsaker
Levnadsvanor och genetiska faktorer predisponerar för bukfetma och insulinresistens och därmed även de olika komponenterna i metabola syndromet.
Utredning
Vid förekomst av bukfetma rekommenderas kontroll av blodtryck, glukosnivå och lipider.
Vårdnivå
Handläggs inom primärvården.
Behandling
Målet för behandlingen:
- Påverka bakomliggande faktorer genom viktminskning och ökad fysisk aktivitet
- Behandla kardiovaskulära riskfaktorer
Centralt i behandlingen är viktnedgång och fysisk aktivitet för att motverka insulinresistens.
Utöver detta behandlas riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom (hypertoni, lipidrubbning, hyperglykemi, rökning).
Viktreduktion
Olika kostmodeller, som kan användas beroende på patientens (och vårdgivarens) preferenser är till exempel:
- Medelhavskost
- Måttligt kolhydratreducerad kost
- Lågfettkost
Grunden för viktreduktion är att energiintaget skall vara mindre än det man gör av med.
Ett dilemma med det metabola syndromet är att behandling av syndromet inte skiljer sig från behandling av de enskilda riskfaktorerna. Det är oklart om det gynnar den enskilda patienten att få diagnosen metabola syndromet. Oavsett detta kvarstår rekommendation om att identifiera och behandla de olika riskfaktorerna för hjärtkärlsjukdom.
Patientinformation
För inspiration och tips på god och nyttig mat se recept i kokboken ”Mat för liv och lust.” 2015, Margit Eliasson, Gunilla Lindeberg.