Praktisk Medicin 2017 ute nu!

Köp boken PM Praktisk Medicin direkt i vår webshop.

Klicka här för komma till shopen!

PAM (Praktisk Akut Medicin)

pam2014

Köp boken PAM direkt i vår webshop. Nu som ny utgåva.

Klicka här för komma till shopen!

Kapitel > Ögonsjukdomar > Akut synnedsättning – Näthinneavlossning. Ablatio retinae. Amotio retinae.

Akut synnedsättning – Näthinneavlossning. Ablatio retinae. Amotio retinae.

ICD-10: H33

För att ta del av senast uppdaterat innehåll så måste du vara inloggad samt ha angivit en giltig accesskod som du får tillsammans med ditt bokköp. Har du ingen bok kan du beställa en ny i vår webshop. Beställ bok

- eller -
Logga in

Symtom

Grå skugga perifert i ena ögats synfält, som efterhand sprider sig inåt. Oftast debut nedåt/inåt i synfältet. Ofta, men inte alltid har detta föregåtts av mörka fläckar i synfältet och/eller ljusblixtar perifert.

Status

Tidigt i förloppet är det svårt att se något med direkt oftalmoskopi, men när centrala delar av synfältet påverkats, kan man se den gråaktiga avlossade näthinnan. Kontrollera visus.

Differentialdiagnos: Aurafenomen vid migrän. Glaskroppsavlossning Ljusblixtar inte ovanligt vid nackbesvär.

Behandling

Akut remiss till ögonklinik. Näthinneavlossning behandlas med operation eller i en del fall med laser eller frysbehandling. Om centrala delen av näthinnan är avlossad, krävs akut operation för att rädda central synskärpa. I tidigt skede, då patienten endast har svarta prickar i synfältet och ljusblixtar, tydande på glaskroppsavlossning, kan en näthinneruptur ha utvecklats. Denna kan behandlas med laser för att förhindra utveckling mot näthinneavlossning. Om näthinneavlossning opereras i det akuta skedet- och inte engagerar gula fläcken- är prognosen som regel utmärkt.

Version:
Vill du också synas här? Kontakta oss för mer information om hur du annonserar på Sveriges trevligaste informationssida för sjukvården.Kontakta oss för annonsalternativ